Banvaktsstugan vid Marieholm

Banvaktsstugan vid Marieholm. Cykeldressin på sp&aringret.

Glada järnvägare på banvaktens cykeldressin. Vid styret sitter banvakten Lars Åkerberg. Banvaktsstugan och den fina trädgården syns till höger och i bakgrunden ser vi vägövergången där landsvägen Marieholm-Teckomatorp korsar banan.


Banvaktsstugan vid Marieholm, sidoingången

Banvaktsstugans sidoingång. På trappan står banvaktsfrun, Brigit Åkesson. Man hade givetvis egen brunn och ett uthus fanns också.

Banvaktsstugan vid Marieholm. Cykeldressin på sp&aringret.

Lars Åkerberg bjuder en kollega på dressintur.

Dessa 3 bilder ur ett familjealbum visade sig vara tagna vid banvaktsstugan utanför Marieholm. Den beboddes då av banvakten Lars Åkerberg och hans hustru Birgit. Bilderna är tagna 1949.

Banvaktsstugorna på sträckan Landskrona—Eslöv byggdes alla efter samma ritning av Claes Adelsköld som ritade byggnaderna för L&HJ och Christianstad—Hässleholms Järnväg (CHJ) samt Ystad—Eslöfs Järnväg (YEJ). Banvaktsstugemodellen användes även i modifierad utformning för stationen i Asmundtorp.

Stugan revs någon gång på 1960-talet, precis som de andra banvaktsstugorna längs linjen. Däremot kan man fortfarande se rester av trädgården och träden som stod runt den finns kvar.

Banvaktens huvudsakliga uppgift var att kontrollera den järnvägssträcka han ansvarade för. Han skulle besiktiga sträckan dagligen, vilket kunde ske till fots eller med en cykeldressin. Den 3-hjuliga varianten på bilderna här var den vanligaste och kunde lätt lyftas av spåret när ett tåg närmade sig. Banvakten bodde i banvaktsstugan, som tillhandahölls av järnvägen. Vanligt var att banvakten och hans familj drygade ut den inte alltför rikliga avlöningen med att odla grönsaker och frukt till husbehov, och i uthuset fanns oftast ett antal höns för färska ägg.

Den intilliggande vägövergången var när bilderna togs automatiserad. Innan så blev fallet, kunde banvaktsfrun tjäna litet extra genom att vara grindvakt.

Fast lönen inte var den bästa och stugan trång om familjen var stor, så såg många banvakter sitt arbete som tryggt och fritt.

Foton ur familjen Ã…kerbergs album.

Detta inlägg är publicerat i bana, banvakt, Linjen Teckomatorp - Marieholm, Marieholm. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

One Trackback

  1. […] till järnvägen, ända tills systemet med banvakter avskaffades pÃ¥ 1960-talet. Jag skrev redan om banvaktsstugan väster om Marieholm och banvakten som bodde […]

  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.