Lite grann från ovan

Billeberga, flygfoto från österDetta flygfoto över Billeberga taget i slutet av 1930-talet visar en härlig vy över byn. Jag kan nästan höra Edvard Persson sjunga “Lite grann från ovan.”

Järnvägen är inte elektrifierad och bangården visar sig fortfarande i det skick den hade på 1930-talet.

I vänstra kanten av bilden syns tydligt ett husbygge. Den som vet när fastigheten Billeberga 19:1, nuv Trädgårdsvägen 9, byggdes, kan hjälpa till att mer exakt ringa in årtalet när fotot togs.

En titt på kyrkan visar att lanterninen fortfarande syns. Den sattes igen 1939 och blev täckt med tegelpannor, liksom resten av taket. Först 1993 togs den fram igen vid en renovering.

Järnvägen syns tydligt i bilden. Linjen från Teckomatorp kommer in i vänsterkanten. Övergången vid kyrkan finns med och taket på banvaksstugan där syns intill skolan. Mellan skolan och järnvägen fanns en präktig trädgård som brukades av läraren som bodde i ovanvåningen av den nyare delen av skolan.

Bortom skolan finns ännu ett öppet fält för församlingshemmet byggdes långt senare. På denna tiden var sockenstugan, som syns vid järnvägskorsningen vid kyrkan, tydligen stor nog.

Sedan ser vi en massa träd som omger prästgården och som döljer en del av bangården. Vi kan bara ana oss till de 2 vattentornen och vändskivan som fanns nedanför prästgårdens trädgård. Stationshuset är också mest dolt bland de präktiga träden. Däremot syns plattformarna för persontrafiken väl och på bangården står ett antal godsvagnar .

Alldeles till höger om bangården, bortom prästgården, syns träden i Dalen och ovanför dem en trädklunga på Billeshög, höjden som gett namn åt byn.

Vägövergången Billeberga Västra går som ett ljust streck över bangården som sedan delar sig. Åt vänster kurvan mot Landskrona. Vi kan följa linjen förbi Norra Möinge och bort till Asmundtorp, där kyrkan syns tydligt över samhällets hus.

Åt höger går järnvägen över Heden mot Tågarp och i bakgrunden ligger Rönneberga backar.

Om vi tittar på Värmövägen i förgrunden, så känns många av husen igen, fast de sedan bilden togs har fått sällskap av några hus till. Där Kvarnlidens lägenheter, Billeshögsskolan och ett helt villaområde nu ligger sedan länge, fanns då bara odlade fält och vägen mot Hällstorp gick fortfarande i en skärning som markeras av en rad vita stenar och en rad träd, mellan Hedins Bageri och gården som nu är Farbror Elofs Skafferi.

I vänsterkanten ringlar sig Braån förbi byn, och den som följer ån kan hitta dämmet (gömt bakom en trädklunga). Närmare vänstra bildkanten, syns en klunga träd och hus med möllan som var anledningen till dämmet.

Årups gård ståtar mest gömd bland höga träd och litet avskilt från byn. Skånska Lantmännen hade inte byggt sin maskinverkstad nedanför stationen ännu.

Det är mycket som kan utläsas ur en gammal bild, särskilt för den som vuxit upp på orten (även om fotot togs långt innan jag var född).

Detta inlägg är publicerat i bana, Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

2 Kommentarer

  1. lennart nilsson skriver:

    Huset byggdes 1939. 19:1 är bildad av del från nr14 och del från nr 11.
    Mycket trevlig historia och foton från Billeberga.
    Man drömmer lätt sig tillbara till minnen från barndomen.
    Jag har en del tankar och kommentarer. Bl.a. vändskiva fanns, vad jag vet inte i Billeberga, utan man vände loken i Teckomatorp.
    Vänlig hälsning
    Lennart

    • Claes skriver:

      Tack för årtalet för husbygget och därmed ett par av flygbilderna. 1939 är alltså året.

      Vad gäller vändskivan i Billeberga, så fanns den på plats under många år, troligast från banans tillkomst 1865. Vändskivan försvann när bangården byggdes om på 1940-talet. I Teckomatorp fanns ett lokstall och en vändskiva. Även där försvann vändskivan på 1940-talet, medan lokstallet fanns kvar åtminstone in på 1970-talet.

  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.