Om sajten

En dag i mitten av 70-talet var jag på stationen i Billeberga och pratade med den tjänstgörande tågklareraren. Vi började tala om stationen under gamla tider och han visade mig en bok där personalen under ca 30 år samlat tidningsurklipp som handlade om just Billeberga station. Jag kände historiens vingsus (eller kanske det var ringklockan som annonserade ankommande tåg). Jag frågade genast om jag kunde få ta en kopia av boken.

Jag hade växt upp med banan inför knuten. Stationen var start- och slutpunkten för mina resor ut i världen. Samtidigt visste jag att detta inte alltid skulle förbli. Jag bestämde mig för att börja dokumentera stationen. Tanken fanns att bygga upp den i modell eller kanske skriva en bok om L&HJ.

Sedan gick det som det ofta går. Jag bor inte längre i Billeberga eller ens i närheten. Stationen är helt ombyggd. Det går nu gott om tåg till Malmö, Lund och Helsingborg. Men till Landskrona och Eslöv måste man skumpa i en buss som tar minst lika lång tid som ångtågen en gång i tiden.

Lådorna och pärmarna med information om Billeberga station och L&HJ som jag samlat följde med vid flyttar, tills jag slutligen bestämde mig för att ta fram materialet och bilderna och tillgängliggöra åtminstone en del via denna webbsajten.

Vi behöver din hjälp

Har du bilder eller information från Billeberga station eller banorna mot Landskrona, Helsingborg eller Eslöv (fd L&HJ)? Det kan vara gammalt eller nytt, mycket eller litet — allt är välkommet. Vi är alltid på jakt efter mer material för sajten.

Hör av dig till oss och berätta vad du kan bidra med. Eftersom detta är en ideell sajt, blir det ingen betalning för insänt material, men vi ser till att ange källa för information och foton. Så äran att du hjälper till att bevara och tillgängliggöra historia blir din belöning.

Solnedgång över Billeberga Station

När du bidrar med material, ger du Claes Jonasson och Film & Company LLC rättighet att använda det materialet på denna webbsajten och i andra former (tex tryck), så länge det handlar om Billeberga station och Landskrona & Hälsingborgs Järnvägar. Du behåller givetvis alla rättigheter till materialet du bidrar med.

Claes Jonasson

Tågklareraren: Claes Jonasson

Jag har varit tågintresserad sedan barnsben, när jag växte upp ett stenkast (eller två) från järnvägen i Billeberga. Det var självklart att det fanns en Märklin-bana där hemma. När jag blev äldre, upptäckte jag Europa som tågluffare med Interrail, med kameran i handen. Med tiden blev jag sedan mediaproducent och författare.

Intresset för järnväg svalnade emellertid aldrig och över åren samlade jag en massa material om och kring Billeberga station och Landskrona & Hälsingborgs Järnvägar.

När jag inte pysslar med denna webbsajten, driver jag en mediaproduktionsfirma, Claes Jonasson Design LLC, där mitt fokus är att finna kreativa sätt att berätta och framföra klienternas budskap.

Jag bor nu sedan många år i Arkansas i USA tillsammans med min underbara hustru.

Kontakta oss:

om oss/kontakt

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.