Den ena handen vet inte vad den andra gör…

…verkar vara mottot hos Trafikverket i dessa dagar.

Som jag noterade igår, berättar Trafikverket på sin webbsajt om hur Marieholmsbanan ska upprustas och att arbetet börjar med upphandling av entreprenaden till hösten. Skånska Dagbladet följde upp den nyheten med en artikel där företrädare för Trafikverket dels talar om att visst pågår planering för underhåll och upprustning av banan och man hoppas kanske kunna upphandla entreprenad till hösten, men det kan lika gärna bli ingenting alls av det hela, för man har inte förhandlat färdigt med Eslövs kommun och Region Skåne.

Vad kalaset ska kosta vet man inte heller, men kanske det går att få ihop det med de pengar som trots allt finns avsatta eller utlovade.

Så slutsatsen är att:

a) Det bidde ingenting alls
b) Det går att trolla ihop pengarna och man kör igång till hösten
c) Det blir av, men när får man titta i stjärnorna efter
d) Helgardera med alla ovanstående

I och för sig ett litet märkligt sätt att se på saken att om det hela blir för dyrt, så gör man ingenting alls. Banan Teckomatorp-Eslöv används just nu som omledningsbana, en välbehövlig sådan. Så underhållet kommer man nog inte ifrån. Frågan är då mer hur mycket extra som behövs för Pågatågstrafiken. Givetvis vill planerarna att tågen ska gå fort på sträckan, men även på gamla tiden (70-talet) när tågen inte gick så himla fort, tog turen om Eslöv inte så värst mycket extra tid jämfört med den mer direkta vägen över Kävlinge (detta om man reser Helsingborg-Malmö). Man kan nog utgå från att det är värt några minuter extra att få tågen att gå via Marieholm och Eslöv. Så kanske högsta hastigheten inte behöver vara 160 knutar utan 120 kan räcka ett tag tills mer pengar trollas fram.

Vad vi vet just nu är att man på Trafikverket jobbar på saken. Hoppas att det är ihållande och intensivt. Kanske kan man därifrån sitta ner med kommun och region och fundera allvarligt på hur stor potten är och hur man bäst kan sparka igång Pågatågstrafiken för de pengar som faktiskt finns och hur snabbt det hela kan ske.

Tågen behövs nu…

Sida om Marieholmsbanan frå Trafikverkets webbplats(*) Trafikverkets talesman har lovat att ”vilseledande uppgifter” på deras webbsajt ska plockas bort, så när du läser detta finns kanske ingenting kvar på deras webbsajt. Med det i åtanke har jag fångat deras sida om Marieholmsbanan och du kan se den här, som den såg ut 20120326.

Detta inlägg är publicerat i bana, Eslöv, Linjen Marieholm - Trollenäs, Linjen Teckomatorp - Marieholm, Linjen Trollenäs - Eslöv, Marieholm, Teckomatorp. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.