Gång- och cykeltunnel!

Nu är det dags! Billeberga behöver en gång- och cykeltunnel under järnvägen. Nu! Inte 2100 eller 2050, utan nu.

En tunnel under järnvägen har varit föreslagen sedan 1951. Men förslag blir inte verklighet förrän någon tar sig an dem och jobbar på att förverkliga dem. Så jag drar mitt strå till stacken idag. Här publicerar jag ett förslag till en gång- och cykeltunnel under järnvägen. Det finns gott om plats på båda sidor av järnvägen (tack vare nidingarna som rev den gamla skolan). En gång i tiden var området mellan kyrkogården och järnvägen välansade kolonilotter, men det var då. Nu är det bara en tom gräsplätt.

Förslag till tunnel under järnvägen i BillebergaSå mitt förslag är att bygga en tunnel under järnvägen, som sedan lätt kan anslutas till Vinkelvägen vid kyrkan i sydänden. Samtidigt dras stigen som nu går längs järnvägen från Svalövsvägen om ett litet grand så att den förenar sig med gångvägen under järnvägen på lämpligt ställe. Eftersom Vinkelvägen vid kyrkan ligger ett par meter lägre än järnvägen, blir det ingen stor nerförsbacke för att komma under spåren.

På norra sidan föreslås gång- och cykelvägen göra en sväng åt höger direkt efter tunneln under spåren och sedan ta sig upp på den gamla skoltomten i en vid kurva. Området på skoltomten där gång- och cykelvägen kommer i markyteläge är cirka 2.5-3m högre beläget än järnvägsspåren, vilket betyder att det blir en höjdskillnad på ca 7m att övervinna. Ingen omöjlighet, men man får dra stigen så att lutningen blir acceptabel.

Poängen i det hela är att gående och cyklister nu inte behöver utsätta sig för livsfara på Svalövsvägen och byn delas inte längre av järnvägen.

När vi nu är igång med att fixa farligheter, så kan vi väl se till att fixa en farlighet till, innan ett barn blir överkört. Jag talar givetvis om övergångsstället på Svalövsvägen som alla skolbarn måste passera. Det ligger nedanför en lång backe och raksträcka som kommer från väg 17. Och alltför många bilister kör som 17 här. Det fanns en gång i tiden trafikljus här, men även då kändes det aldrig tryggt att passera med barn (eller gamla). Det är på tiden att något görs här. Jag föreslår en gång- och cykelbro över Svalövsvägen. Kvarnliden ligger bra mycket högre än vägen och på rätt ställe vore det helt möjligt att anlägga en bro som anknyter till gångstigen vid Kvarnliden och på andra sidan leder gående och cyklister säkert ner till Prästvägen, som inte bör vara något problem att passera eftersom trafiken där inte är särskilt omfattande.

Så där, nu har vi fixat farligheterna. Saliga gångfållan vid Prästvägen har fått en fantastisk ersättning i gång- och cykeltunneln under järnvägen och vi har också fixat det livsfarliga övergångsstället på Svalövsvägen genom att ersätta det med en bro.

Normalt vill jag ha hyfsat betalt för ett sådant här konsultjobb, men idag bjuder jag på denna lösningen, för Billebergas bästa. Jag hoppas att allas våra Olof Röstin (M) och Birgitta Jönsson (S), som kämpade så hårt för att få gångfållan stängd, kan ännu mer helhjärtat ställa sig bakom detta förslaget och i det snaraste hitta pengarna för att göra det hela verklighet. (Om jag vore på plats och kunde fixa tillgång till en schaktmaskin, skulle jag gärna ta första ”spadtaget”.)

Detta inlägg är publicerat i Bib-station, Billeberga och taggat . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

En Kommentar

 1. Putte skriver:

  Hej Claes.
  Då var det dax för gång fällan att gå i graven.
  Från och med Måndagen den 18 Februari 2013 STÄNGS övergången för gott. Såg att dom har satt upp skylltar nu ang detta.

  Jag tror så här ,att sätter man staket så är det nog bara en tidfråga innan någon gör hål i detta och sen blir hålet större o större så kan man passera igenon igen ”en klassiker”
  Mvh Putte

 • kategorier

 • arkiv

 • senaste inlägg

 • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.