Trafikverket ger Marieholm nytt hopp

Banan Teckomatorp – Marieholm – Eslöv rustas upp!

Marieholms fd station 1984

Marieholms fd station. Där stationen och plattformen tidigare låg syns här bara en tom markyta. Alla spåren på bangården var nyligen upprivna när bilden togs hösten 1984. Kvar fanns endast ett genomfartsspår.

Den nyheten kommer från Trafikverket som meddelar att eftersom ny Pågatågstrafik på sträckan Eslöv – Marieholm – Teckomatorp är högt prioriterad, så ska man nu gå in och byta räls och kontaktledning på den 14 km långa banan. Samtidigt kommer plankorsningar att slopas och ersättningsvägar och planskildheter att byggas, så att högre hastighet blir möjlig.

I Marieholm byggs en Pågatågsstation och eventuellt ett förbigångsspår så att tåg kan mötas här.

I Skånetrafikens planering kommer sedan Pågatågen Helsingborg – Billeberga – Lund-Malmö att ta vägen via Eslöv, vilket innebär bättre förbindelser för regionen och ger Eslöv tillbaka en smula av sin forna storhet som järnvägsknut.

Marieholm förlorade persontågstrafiken 1982 när persontågen Eslöv – Landskrona drogs in, inför införandet av Pågatågssystemet. Sedan dess har banan använts mer eller mindre flitigt, nu på senare år enbart som omledningsbana vid störningar på andra linjer i området.

Trafikverkets meddelande talar om en plattformsförlängning i Marieholm. Uppenbarligen har skrivaren inte varit på plats. Stationshuset i Marieholm revs redan 1984, spåren på bangården försvann lika snabbt och med dem plattformen. Det blir alltså en nyanläggning.

Närmast kommer Trafikverket att upphandla en entreprenör under hösten 2012. Någon vidare tidtabell för när man tänker sig att arbetet ska påbörjas eller vara avslutat har man inte angett.

Efter många turer fram och tillbaka är detta meddelandet goda nyheter för Marieholmsborna, liksom för alla andra längs banan. Jag ser fram emot den dagen när det åter går att ta tåget från Billeberga till Marieholm som för många år sedan, för handen på hjärtat, att lägga ner persontrafiken med tåg mellan Eslöv och Landskrona var otroligt kortsynt. Det var inte ens ett bra beslut på slutet av 70-talet och sedan dess har tågresandet i regionen mångdubblats. Därför är det högst på tiden att Marieholm får tillbaka persontrafiken med tåg.

Detta inlägg är publicerat i bana, Eslöv, Linjen Marieholm - Trollenäs, Linjen Teckomatorp - Marieholm, Linjen Trollenäs - Eslöv, Marieholm, Teckomatorp, Tp-Mar. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.