Från luften 1970

Flygfoto av Billeberga 1970Billeberga från luften börjar bli ett litet tema. Dagens bild är ett vykort från 1970 och tagen från nästan samma håll som bilden från 1939, så att man kan jämföra och se vad som förändrats under 31 år.

Järnvägen ligger fortfarande kvar, med linjer mot Teckomatorp (i förgrunden), Landskrona (till vänster) och Helsingborg (till höger). Själva bangården är dock helt annorlunda, efter ombyggnaden på 1940-talet. Notera hur ljus ballasten på spåret i förgrunden är, jämfört med spåren innne på bangården. Våren 1970 byttes rälsen mellan Billeberga och Teckomatorp ut mot helsvetsad räls och då byttes även ballasten ut mot ny, ren sten och spåret fick betongsliprar istället för de gamla av trä.

I förgrunden har åkrarna gett vika för villor som 1970 redan varit där länge. Sak samma i området kring Vinkelvägen.

Intill stationen syns SLMA (Skånska Lantmännens Maskin AB), dit traktens lantbrukare tog sina traktorer och redskap när dessa behövde service. Till höger om bangården, bortom Billeshög, syns den nya betongelementfabriken som tillverkade husväggar av betong för Miljonprogrammet.

Skolan syns tydligt och det är värt att notera att vägen till Prästgården går längre norrut än på den tidigare bilden. Vägen flyttades på 60-talet och gav plats till en större skolgård och parkering för lärarnas bilar.

Det ganska nya församlingshemmet är nästan helt gömt bakom skolans träd.

I allt en vacker sommarbild av Billeberga under en blomstrande tid, då byn hade gott om affärer och företag.

Fotot has ställts till välvilligt förfogande av Håkan Sandén som hörde av sig efter att jag lagt ut den äldre flygbilden.

Detta inlägg är publicerat i bana, Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.