Landskronaexpressen

Tåg Billeberga - Landskrona vid Lilla Hörstad.En ensam X7 motorvagn utgör tåget från Billeberga till Landskrona en dag sommaren 1975. Stationen i Asmundtorp hade stängts med utgången av vintertidtabellen i maj, så nu körde tågen direkt och kom fram kanske en minut fortare. Resenärer till Asmundtorp fick ta den parallellkörande bussen på landsvägen.

Motorvagnsföraren viserade vid denna tiden också biljetterna och det fanns ofta en skylt på den bakre dörren att av- och påstigning skulle ske genom den främre dörren.

Bilden är tagen där Tofterupsvägen korsade järnvägen med en obevakad järnvägsövergång. Vi ser spiran på Asmundtorps kyrka bakom träden till höger. Gården som skymtar i bakgrunden till vänster ligger uppe på andra sidan Kustvägen. Träden markerar den gamla grusgropen som fanns här under många år.

På Landskrona & Hälsingborgs Järnvägars tid hämtade järnvägen mycket grus härifrån och det fanns ett stickspår på norra sidan av linjespåret så att man kunde lasta gruset på godsvagnar. Det är värt att notera att man lyfte ur växeln i linjespåret när gropen inte användes och satte in den igen när gropen skulle användas. Detta så att man slapp ha tågen passera en växel mitt ute på linjen, som här gick spikrakt från öster om Asmundtorps station ända in till Landskronas station (tills man byggde Österleden och lade om järnvägen).

Fotot har välvilligt ställts till förfogande av fotografen Per-Olov Brännlund.

Detta inlägg är publicerat i Asmundtorp, bana, Bib-station, Landskrona, Linjen Asmundtorp - Landskrona och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.