En epok går i graven, delade står vi kvar

Spår utan övergång i Billeberga

Det var en gång en övergång… (foto: Putte Billeman)

I över 148 år har vägövergången Prästvägen tjänat allmänheten. Men nu är det slut. Övergången revs nyligen upp och staket sattes upp för att hålla nyfikna ute. Gående och cyklister hänvisas till övergången borta vid kyrkan (Svalövsvägen) eller övergången vid stationen, som främst tjänar passagen mellan plattformarna.

Förslag om att den nu rivna övergången skulle förses med bommar eller ljud- och ljussignaler eller att man skulle bygga en tunnel under järnvägen här har bemötts med tystnad. När Olof Röstin (m) har uttalade sig direkt efter olyckan krävde han genast att man skulle stänga gångfållan. Inte en tanke på att öka säkerheten i den annars perfekt placerade övergången. De andra folkvalda från Billeberga har hållit sig helt tysta i frågan.

Men visst går det annorlunda. Jag ser att det tydligen inte är något problem att få en gång- och cykeltunnel under järnvägen i Kågeröd. Inget ont om det samhället. Har varit där flera gånger. De förtjänar säkert en tunnel under järnvägen. Fast om man tänker efter ett litet grand, så inser man snabbt att Söderåsbanan har mycket färre tåg än banan genom Billeberga. Fast det finns planer på att köra Pågatåg där en gång i tiden. I Billeberga har man kört Pågatåg sedan de först kom till.

Så om det är trafikvolymen som gjorde att Svalövs kommun tycker att man kan planera en tunnel under järnvägen i Kågeröd, så borde den varit byggd i Billeberga för länge sedan. Men kanske de folkvalda från Kågeröd driver på litet mer än de från Billeberga. Vem vet?

Frågan som kvarstår är om det ska behövas en dödsolycka längs Svalövsvägen innan något görs åt den trafikfaran och Billeberga får en gång- och cykeltunnel under järnvägen? Jag hoppas att så inte är fallet.

Detta inlägg är publicerat i Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.