Olycka vid tågavgång

Familjebild

Familjebild: I bakre raden från vänster: Johan, Anna, Betty Nilsson. Främre raden: Hulda, Magnus, Hanna


Familjens bostadshus på Årup

Familjens bostadshus på Årup


Ånglok på Säby station

Magnus Johannesson Lindström och medarbetare vid ett ånglok på Säby station (Landskrona — Engelholms Järnväg)

1914 insträffade en olycka med dödlig utgång på stationen i Helsingborg. Magnus Johannesson Lindström bodde på Årup 1 vid Billeberga och var en dag försenad när han skulle ta tåget hem. Han var banarbetare och hade arbetat i Helsingborg denna dagen.

Tåget hade redan startat och han fick skynda sig att hoppa på. Hade säkert gjort samma sak många gånger tidigare. Denna dagen gick något snett. Det var fortfarande vinter och snö på marken. Om det var halka eller ett felsteg i brådskan vet vi inte, men istället för att säkert komma upp på vagnen, föll han ner och kasade in under vagnen. Det bar sig inte bättre än att båda benen blev avklippta. Han fördes direkt till lasarettet, men var död vid framkomsten. Datumet var den 23 mars, 1914. Magnus var 48 år gammal. Han efterlämnade sin hustru, Hanna, då 53 år och barnen Johan (24) och tvillingarna Anna och Hulda (21) som alla redan flyttat hemifrån. Johan hade redan en son, Gunnar, som var 2 år gammal.

Änkan Hanna gifte aldrig om sig utan levde på en (liten) änkepension från järnvägen tills hon avled 1939.

Gunnar skrev i sinom tid ner ett kort referat av olyckan som tog hans farfar. Jag fick tillgång till det referatet av hans son Claes Lindström, som även bidrog med 3 bilder ur familjealbumet.

Ur Landskrona-Posten om olyckan:

Stationskarl öfverkörd vid Helsingborgs station. När snälltåget söderut i tisdags afton lemnade Helsingborgs jernvägsstation hoppade extra banvakten Magnus Johansson-Lindström på tågets främsta vagn för att som vanligt medfölja till Billeberga, der han var bosatt. Lindström, som hade trätofflor på fötterna, snafvade emellertid på fotsteget, föll ned under vagnen och öfverkördes.- Han forslades genast till lasarettet, men var då redan död.

Den omkomne, som var född 1865 var gift och hade tre vuxna barn en son och tvenne döttrar, hvilka ha platser i Landskrona. Lindström var en arbetsam och duktig man, som åtnjöt allas aktning. Han har varit anställd i jernvägens tjenst omkring 20 år.

Detta inlägg är publicerat i bana, Billeberga, Helsingborg, historia. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2018 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.