Mer från ovan

Billeberga, flygbild

Här kommer ännu ett flygfoto av Billeberga, troligen taget samtidigt som detta fotot, dvs under senare delen av 1930-talet. I högerkanten av bilden kan vi notera att man fortfarande bygger på huset på nuvarande Trädgårdsvägen 9.

Till vänster i bild syns Billeberga Sparbanks fastighet. Intill den och nära till stationen (som inte kom med på bilden) finns flera hus. Bäcken som kommer uppifrån Dalen, går under järnvägen och fortsätter under vägen ner till Braån, utgjorde ett tag gränsen för bebyggelsen. På östra sidan har man bara byggt ett fåtal av de hus som nu finns runt Vinkelvägen och den gamla kyrkolunden. I bildens övre del ser vi den skånska slätten sträcka ut sig mot Tirup och Svalöv. Den stora trädklungan är Hällstorps gård.

Centralt i byn ligger kyrkan och på andra sidan järnvägen, skolan, omgivna av hus och affärer. I allt, en fin bild av ett samhälle som växer, medan Braån vindlar sig förbi i förgrunden och några kor förnöjt betar på ängen.

Detaljbild av bangården
I en delförstoring kan vi ta en titt på några detaljer på bangården. Vi ser den östra delen av bangården som i höjd med bäcken från Dalen har smalnat av till att bara vara linjespåret mot Teckomatorp och ett spår som går till vändskivan alldeles norr om huvudspåret. Intill vändskivan finns ett pumphus för vattenförsörjning av ångloken. Vattenhästarna är monterade direkt på byggnaden och kan nås antingen från ett spår som ansluter till vändskivan eller från linjespåret. Byggnaden vi ser är intressant, då den dels har den ursprungliga delen från när banan öppnades (till vänster) och en nyare del (till höger) som byggdes 1914, när man också elektrifierade vattenpumpningen. Tvärs över linjespåret finns ett kolförråd. Loken kan alltså här snabbt provianteras utan onödiga växlingsrörelser. Samtidigt säger det något om trafikintensiteten på den tiden att man inte ansåg det vara ett problem att blockera linjespåret medan man tog ombord kol och vatten.

På ett av sidospåren står 3 täckta godsvagnar och en tankvagn uppställda.

När järnvägen elektrifierades och bangården byggdes om på 1940-talet, revs pumphus, kolförråd och vändskiva för att ge plats åt längre spår på bangården. Intressant är att man bevarade brunnen ner i Dalen. Den låg kvar länge och försvann inte förrän i samband med bangårdsombyggnaden 1986. Fast då hade inga ånglok behövt vatten i Billeberga på många år.

Detta inlägg är publicerat i bana, Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.