Ångtåg på banan den 12 maj

På lördag den 12 maj dyker ett mer ovanligt inslag upp i tågtrafiken på banan Helsingborg – Teckomatorp. Sveriges Järnvägsmuseum kör då ett ångloksdraget tåg med gamla, klassiska vagnar från 30-40-talet. Turen är en charter, så möjlighet att åka med finns inte, men bara att se ett ånglok på spåret är ganska ovanligt, så det kan vara tillfälle för både en och annan att ta en tur till stationen eller någon punkt längs spåret för att se ånghästens framfart. Tåget dras av ångloket B 1316, tillverkat 1916 och numera tillhörigt Sveriges Järnvägsmuseum.

Officiellt heter tåget Rst 50571 och avgår depåbangården vid Knutpunkten i Helsingborg 15.35. Tåget kör därifrån till Teckomatorp, där man gör rundgång för att få loket i andra änden av tåget. Färden går sedan vidare mot Åstorp. Avfärd Teckomatorp 16.48 som tåg Rst 50572, ankomst till Åstorp 18.00.

Mellan Helsingborg och Teckomatorp går loket baklänges, med tendern främst i färdriktningen och panna och skorsten närmast vagnarna. Efter rundgången i Teckomatorp, går loket rättvänt med skorstenen främst till Åstorp. Notera också att detta loket är oljeeldat.

För den som vill kolla in tåget när det passerar är här ”mellantiderna” som är ungefärliga. Tåget kan komma förbi tidigare eller vara senare och stannar inte på stationerna som passeras.

Tåg 50571
Helsingborg depå 15:35
Ramlösa 15:40
Gantofta 15:50
Vallåkra 15:58
Tågarp 16:09
Billeberga 16:18
Teckomatorp 16:28

Rundgång i Teckomatorp. Plattformen där är givetvis fritt tillgänglig, så många möjligheter att fota och filma.

Tåg 50572
Teckomatorp 16:48
Svalöv rent gissningsvis 16:58
Kågeröd ca 17:18
Billesholm 17:40
Åstorp 18:00

Detta inlägg är publicerat i bana, Billeberga, Gantofta, Helsingborg, Ramlösa, Tågarp, Teckomatorp, Vallåkra och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.