Att skydda barnen

Efter den tragiska dödsolyckan vid järnvägsövergången Prästvägen i Billeberga nyligen, kom kraven på att övergången måste stängas omedelbums. Den är ju farlig!

Men är den det enda farliga stället i Billeberga? Skånskan berättar om Billebergagruppens strävanden att få en säkrare trafikmiljö för barnen i byn.

De påpekar, och jag instämmer med egna erfarenheter, att övergångsstället vid skolan där skolbarn tvingas korsa Svalövsvägen är minst lika farligt som järnvägsövergången, om inte farligare. En gång i tiden, när min dotter var liten, fanns här ett trafikljus som skyddade övergångsstället, som var markerat med vita ränder.

Bilisterna flög förbi där på den tiden, liksom nu. För några år sedan fick man för sig att ”förbättra” genom att smalna av vägen här. Men trafikljuset försvann och några målade ränder på vägen finns inte heller.

Barnen är vår framtid. När jag var liten och cyklade runt byn, gick trafiken inte riktigt lika fort. Men olyckor hände ändå ibland. Nu när allt går fortare och alla är mer stressade, varför tar man då bort de skydd (trafikljus, markerade övergångsställen) som fanns? Varför finns ingen gångbro över Svalövsvägen där bilar susar fram i svindlande hastigheter? Varför har kommunen och Trafikverket inga svar? Ska det behöva hända en dödsolycka innan något görs?

Just nu har man 2 chanser att göra det rätt i Billeberga:

Sätt upp ljud- och ljussignaler vid järnvägsövergången Prästvägen så den blir säkrare (bommar vore inte fel heller). Tvinga inte ut barnen på den hårt trafikerade Svalövsvägen genom att stänga övergången Prästvägen.

Och fixa övergångsstället över Svalövsvägen nära skolan. Tillbaks med trafiksignalen. Tillbaks med ränderna på vägen.

Hur mycket kan det kosta? Hur mycket är ett liv värt?

Detta inlägg är publicerat i Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.