Älskar inte …

Marieholmsbanan

Järnvägen i Marieholm. Foto från Trafikverket.

Tydligen hamnade Trafikverket till slut på “älskar inte” istället för “älskar” när det gäller upprustningen av järnvägen Teckomatorp – Marieholm – Eslöv. Det betyder nu att istället för Pågatåg någon gång 2014, så skjuts det hela på framtiden. Skånskan berättar att Trafikverket nämligen har upptäckt att de inte har pengar. Fast de har pengarna, men de behövs på annan plats för att underhålla järnvägsnätet. Detta efter allt vi hör om hur regeringen satsar nya pengar på just underhåll.

Sedan kan man givetvis fråga om investeringarna i banan Teckomatorp – Marieholm – Eslöv inte är just underhåll. Utan investeringar fortsätter nedgången för bandelen tills den inte ens duger som en omledningsbana då och då.

Under denna sagan (läs här, här och här) om bandelen har Eslövs kommun engagerat sig och varit villig att investera. Tydligen ser man värdet av förbättrade kommunikationer där. Svalövs kommun däremot inte så mycket. Där har det handlat om att man inte vill betala något till projektet och jag ser att Göran Lundqvist (FP) inte sticker under stol med att han tycker att det är skönt att upprustningen av banan inte blir av. Men Göran bor i Teckomatorp och där stannar Pågatågen redan (om han nu någon gång åker tåg).

Sedan ska inte förglömmas att den ursprungliga planen var att Pågatågen Helsingborg – Malmö som idag tar vägen via Kävlinge skulle gå via Eslöv, medan en ny linje skulle gå Malmö – Lund – Kävlinge – Teckomatorp – Åstorp. Tanken var också att den omläggningen skulle ske samtidigt. Då skulle man som förr ha möjlighet att välja resväg över Kävlinge eller Eslöv. Bra tanke för bra kommunikationer. Nu ligger båda linjerna någonstans bortom Orion igen.

I slutändan är det bedrövliga att planer inte betyder något. Först hör vi från Trafikverket hur planeringen tar så väldans lång tid. Men det tar tydligen ingen tid alls att dra tillbaka pengarna man lagt på bordet.

Detta inlägg är publicerat i bana, Eslöv, Linjen Marieholm - Trollenäs, Linjen Teckomatorp - Marieholm, Linjen Trollenäs - Eslöv, Marieholm, Teckomatorp, trafikpolitik. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

8 Kommentarer

 1. Malin skriver:

  Brukar låta så.. pengarna behövs på annat håll : (

  Claes, har du hört något nytt angående Billeberga?

  • Claes skriver:

   Malin,

   Det har (inte helt oväntat) blivit tyst om Billeberga. Mycket lär nog nu bero på hur Billebergabor ligger på och hör av sig till i första hand kommunen (dvs folkvalda representanter i styret) så att det blir litet tryck på saken.

   • Malin skriver:

    Claes och till alla i Billeberga,

    Bafarade detta : ( Jag själv kommer från Kristianstad och känner tyvärr inte till Billeberga. Liten by men med många barnfamiljer vad jag kunnat läsa?! Därav har man ju så innerligt hoppats på som du skriver att Billebergaborna ligger på, stöttar och står upp för familjen. Så orolig för att ingen finns där för pojkens familj. Att man går över på andra sidan trottoaren för att man inte vill möta personen/familjen osv. Sånt har man ju dessvärre hört om. Jag tror det är mycket bättre (även om jag förstår att ingen tröst finns) att man visar att man finns här om så bara en varm hand på axeln. Blir alltid bedrövad när jag läser kommentarer till en familj/person i svår sorg ”hör av dig om jag kan göra något”. Det är ju inte dom som ska höra av sig utan det är ju Du (kompisen, grannen eller vad som) som ska/måste göra det. Den som har sorg varken orkar eller ska behöva vara den som hör av sig. Vet inte egentligen vad jag vill komma med det här… önskar bara att ni Billebergabor finns där för familjen. Va inte rädda, stå upp för varandra och tryck på. Tryck på allt ni kan! Om ca en timme är det 1 månad sen tragedin hände. Alla mina tankar till den lille pojken och hans nära o kära men även till er alla i Billeberga. Ingen kan väl gå omkring oberörd : (
    Styrkekramar från en medmänniska

 2. Göran Lundqvist skriver:

  Hej,

  Trevligt att man nämns men skulle vilja förklara mina tankegångar lite bättre då de kanske inte varit tillräckligt klara.

  Jag tycker inte att trafikera sträckan mot Lund via Eslöv istället är bra pga. följande anledningar:

  1. Det tar längre tid, 2-5 min hade de lovat. Detta är om sträckan Eslöv – Lund är direkttåg, hade det stannat på alla mellanstationer, ja då hade det tagit längre tid.
  2. Det blir dyrare att ta sig söderut. De som åker till Malmö hade fått en månadshöjning på ca 200kr.
  3. Det är väldigt farlig mark vi är inne på när kommuner kan skjuta in pengar(runt 40 miljoner) för att få igång något som ligger på staten att betala. Fortsätter detta kan de ”rika” kommunerna köpa sig förtur och då har vi stora problem.

  Tyvärr förändrades sträckan för regionsbuss 241 med hänvisning till denna tågförändring. Tyvärr tror jag nog inte den kommer att förändras tillbaka igen.

  Så ja, ur ett kommunperspektiv tycker jag att Svalövs kommun får det bättre genom att behålla tåget som går vidare via Kävlinge till Lund. Handlar inget om upprustning av tågbanan i generell bemärkelse.

  Om jag åker tåg? Jag jobbar i Lund och åker tåg i stort sätt varje dag.

  Tack för mig,
  Göran Lundqvist

  • Claes skriver:

   Tack för dina kommentarer. Som jag påminde i det ursprungliga inlägget var tanken i omläggningen med Pågatåg via Marieholm och Eslöv att man samtidigt skulle börja köra Pågatåg Malmö – Åstorp. Sedan kom Trafikverket plötsligt fram till att man kunde betala upprustningen Teckomatorp – Eslöv, medan man fortsatte att dra fötterna angående Söderåsbanan.

   Då blir frågan, ska man tacka nej till en upprustning och trafikering Teckomatorp – Eslöv tills den dag TV får för sig att ta båda linjerna samtidigt? I det läget tycker jag Skånetrafiken och Eslövs kommun valde rätt: förbättra kommunikationerna mot Eslöv. I slutändan är restidsförlängningen minimal, vilket ställs mot utökade resmöjligheter.

   Jag har själv under flera år pendlat Billeberga – Malmö före Pågatågens införande. Ibland var det fördelaktigast att ta tåget Billeberga – Teckomatorp och där byta till tåg från Helsingborg mot Malmö. Ibland gick det lika bra att ta tåget Billeberga -Malmö via Eslöv. Även på 70-talet var tidsskillnaden inte så stor mellan resvägarna.

   När persontrafiken Landskrona – Billeberga – Teckomatorp – Eslöv lades ner 1982, erbjöds inget verkligt alternativ med buss. Genomgående bussar på vettiga tider har varit sällsynta. Så det är högst på tiden att tåget kommer tillbaka åtminstone på en del av sträckan. (Man rev ju dumt nog upp spåret Billeberga – Landskrona.)

   Och precis lika mycket som jag vill att Teckomatorp – Marieholm – Eslöv får tillbaka persontrafiken, vill jag att Pågatågen börjar köra Åstorp – Malmö. Det blir en klar förbättring för Kågeröd och Svalöv, och Teckomatorp blir en tågmötespunkt där man kan byta linjer.

   Vad gäller pengatillskott från kommuner, så är det tyvärr ingen ovanlighet numer. Eslöv ville skjuta till pengar för bland annat en planskild korsning inom tätorten. Det är nog mer på tiden att Svalövs kommun förstår hur leken fungerar och hur man tar tillvara möjligheter att utveckla kommunen. Med bättre resmöjligheter till andra platser i Skåne blir hela kommunen mer attraktiv för inflyttning.

   • Torbjörn Ekelund skriver:

    Hej igen
    Du har rätt. Spelplanen när det gäller finansiering har förändrats. Därför måste Svalövs kommun börja förhålla sig till det. Vårt dilemma med 13.000 invånare är att vi inte har den typ av ekonomiska muskler som skulle behövas. Jag tror vi måste kompensera det genom att börja prata med våra grannkommuner. Tex måste vi nog skapa en dialogarena med alla kommuner som Söderåsbanan passerar och se om vi kan göra något gemensamt. Före år 2000 var vi i exakt samma läge med Söderåsbanan. Det fattades bara några signaturer på ett papper och det fanns redan signerade avsiktsförklaringar. Med si det hjälpte inte ett dugg. Signalen från Mats Persson (ordf i Region Skånes Kollektivtrafiknämnd) var tydlig. ”Börja diskutera medfinansiering. Det blir nödvändigt för att få igång persontrafik på Söderåsbanan”. Han var mycker ärlig och öppen med det.

 3. Torbjörn Ekelund skriver:

  Hej
  Billeberga är en av kommunens viktigaste orter. Kommunen har nyss genomfört en medborgardialog för att ta reda på vad invånarna vill. Personligen skulle jag vilja utvidga medborgardialoger till att även omfatta nya arenor som tex Sociala medier. Billeberga ligger perfekt för att bli en viktig tillväxtort. Närheten till Landskrona, Lund och Helsingborg gör den idealisk för boende i omedelbar närhet till en stor arbetsmarknad. Jag jobbar på min fritid med att försöka hitta vägar att ytterligare utvidga orten. det finns en hel del att göra. Mark behöver anskaffas till rimliga priser och på sikt tror jag också att idrottsplatsen kanske skall flyttas lite för att att få plats för ytterligare boende. Jag tycker att det är trevligt att Billeberga väcker stort intresse. Den här sidan bidrar definitivt till det. Tack för att bra arbete.
  //Torbjörn

 4. Göran Lundqvist skriver:

  Jag ser ingen utveckling av kommunen av att lägga om tågtrafiken från Teckomatorp-Kävlinge->> till Teckomatorp-Marieholm->>. I dagsläget finns det buss som går mot Eslöv och den är inte precis välfylld på tider då de flesta åker till jobbet. En större majoritet i kommunen åker mot Lund->Malmö etc. 2-5min extra restid tycker jag inte är så farligt. Dock blir priset dyrare för många resenärer och om den de väljer att stanna på mellanstationer eslöv-lund räknar vi med 10-15 min extra tur till lund. Och för många är 10-15 min enkel tur tid som man gärna inte lägger extra i försämring och lite extra pengar.

  Angående Svalövs kommun och lägga in pengar. Det Eslöv skulle lägga in i detta ärende är ca 8% av kommunen HELA budget. Skulle vi får puta in pengar för att få igång söderåsbanan saknas det ca 120 miljoner. Dvs. 25% av alla pengar kommunen har och de skall läggas på att realisera söderåsbanan? Nää, om detta är sätter kommer små kommuner som Svalöv att blir riktigt förfallna på infrastruktur i framtiden.

 • kategorier

 • arkiv

 • senaste inlägg

 • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.