Gamla Billeberga

Billeberga cirka 1900, oljemålningBilleberga runt förra sekelskiftet fångade tydligen en eller annan konstnärs intresse. Här har vi en oljemålning av byn, sedd från backen mot Nummer 3 (eller på nuvarande språk, från Södervägen). Kyrkan tronar mitt i byn, då som nu omgiven av träd. Det finns några hus vid Värmövägen runt järnvägsövergången vid kyrkan. I bakgrunden till höger syns tydligt kvarnen. Vi kan se järnvägen sträcka sig ur bilden till höger.

Framför kyrkan ligger en byggnad: kyrkstallet. Man behövde ju ha någonstans att ställa in hästarna medan man var i kyrkan. Senare byggdes brandstationen alldeles intill kyrkstallet. Vi ser några av husen längs Årupsvägen, och närmare i bilden en bondgård som låg söder om ån och norr om de nuvarande husen vid Vattenverksvägen. På nuvarande Tostarpsvägen syns ett hus som fortfarande finns kvar.

Billeberga cirka 1900, vykortSom jämförelse, här ett vykort skickat den 3/12, 1903. Taget från samma plats som målningen är gjord från (eller kanske målaren utgick från vykortet). Backen söder om Billeberga har tydligen varit en omtyckt plats att se ut över Billeberga från.

Tack till Preben Iskov Sörensen som skickade fotot av målningen. Han sände också med denna bilden av Billeberga station, av betydligt nyare datum. Åtminstone finns den gamla stationsbyggnaden kvar och tas om hand, även om den inte längre används för järnvägsändamål.

Detta inlägg är publicerat i Billeberga. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.