Mot slutet

Tåg mot Landskrona väntar på avgång i Billeberga

Tåg mot Landskrona väntar på avgång i Billeberga

En X7 motorvagn väntar på avgång i Landskrona

X7 motorvagnen från Landskrona passerar Asmundtorp. På platsen bortom spåret, framför träden, låg en gång Asmundtorps station. På marken framför spåret fanns bangården och till vänster i bildkanten låg godsmagasinet.

 

Tågmöte i Billeberga. Från vänster: Tåg mot Helsingborg, i den för tidigt 80-tal vanliga kombinationen: Du-lok, 3x B6-vagnar och en F5-resgodsvagn. I mitten en X7 motorvagn som ska gå till Landskrona och till höger en SJ motortralla (Scania)

 

Billeberga möte 2. Loktåg med 2x Da-lok på väg mot Helsingborg. På spår 2 väntar vår trogna X7 på avgång till Landskrona och på spår 1 står Scania motortrallan. Till vänster om loken skymtar en motordressing på spår 6.

 

Stormöte i Billeberga. På spår 3 ett X9 Paprikatåg från Malmö till Helsingborg, på spår 2 en X7 motorvagn till Landskrona och på spår 1 ett loktåg Helsingborg — Malmö.

 

Typisk Billeberga atmosfär: några resenärer framför stationen och vid spår 2 väntar en X7 motorvagn på att göra färden till Landskrona.

 

Teckomatorp. Middagståget från Landskrona väntar på avgång mot Eslöv.

 

Vår X7 lämnar Teckomatorp på väg mot Marieholm

Tåget har anlänt till Marieholm. Stationen var sedan länge obemannad och bangården övervuxen, men åtminstone stannade tågen fortfarande.

Efter fullgjort resandeutbyte avgår tåget mot Eslöv.

Kommunförbunden SSK och NSKs övertagande av lokaltågstrafiken räddade lokala tåg i Skåne, men det fanns också förlorare.

Sträckan Landskrona – Eslöv förlorade persontrafiken. Sista dagen var först satt till den 23 maj, 1982, men så blev det fördröjt med bussersättningen och tågen gick till den 12 juni, 1982.

Den stundande nerläggningen av persontrafiken var skäl för Björn Malmer att ge sig ut en dag i slutet av maj 1982 för att föreviga ”Landskronaexpressen”.

Här några av hans bilder.

Alla bilder i detta inlägg: ©1982 Björn Malmer.

Detta inlägg är publicerat i Asmundtorp, bana, Bib-station, Billeberga, historia, Landskrona, Marieholm, Teckomatorp och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

3 Kommentarer

 1. Christoffer Övèn skriver:

  Verkligen en trevlig sida!
  Roligt med gamla bilder. Jag var sex år när tågstationen stängdes, men minns mycket väl när man fick åka tåg till Landskrona.
  Hälsningar Christoffer Övèn ordförande Billeberga byalag.

 2. Jojje skriver:

  Flyttade till Landskrona 1965, bodde då på Björkgatan.
  Åkte ofta tåget till Simrishamn via Eslöv, och det fram till 1970 då jag införskaffade en bil och tog landsvägen i stället. Numera blir det en runda med cykel från Landskrona, och Häljarp till Asmundtorp och järnvägsspåret tillbaka till Landskrona.

  • Claes skriver:

   Kul att höra. Som väl är blev den gamla banvallen Billeberga—Landskrona bevarad och asfalterad som gång och cykelväg. Fast anslutningen på Landskronaänden lämnar litet att önska. Det liksom bara slutar vid det yttersta industriområdet. Sedan blir det väl Österleden in till stan? (Där har jag själv cyklat många gånger, hela vägen från Billeberga, längs landsvägen)

 • kategorier

 • arkiv

 • senaste inlägg

 • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.