Tågolycka i Kågeröd, igen

Tågolycka i KågerödEfter mitt inlägg om olyckan i Kågeröd, fick jag en email från Mikael Edlund med kortet ovan.

Vid första blicken verkar det som om det är samma olycka, men noteringen på kortet har datumet 7/11/1902. Olyckan jag skrev om inträffade den 15/11/1899.

Inte kunde väl två allvarliga tågolyckor, med nästan exakt samma förlopp, drabba en och samma station, och till på köpet med nästan precis 3 år mellan dem? Vad är oddsen?

Mysteriet krävde en lösning. Kanske datumet var fel och bilden här tagen litet senare än bilderna i det förra inlägget. Kanske man retuscherat litet väl häftigt i bilden här?

Litet efterforskning i tidens dagstidningar gav snabbt resultat. Dalpilen i Falun visste i sin utgåva den 28/11/1902 att berätta om en allvarlig tågolycka i Kågeröd. Den korta rapporten lyder kort och gott:
Tågsammanstötning vållades i söndags vid Kågeröd till följd af felväxling. Lokomotivet krossades fullständigt och eldaren erhöll diverse skador.

Tidningsartikel
Så, där har vi det. I en tid med lokalt handomlagda växlar, hände det ibland att en växel glömdes bort och inte blev lagd i rätt läge. Glömska, slarv, felaktiga instruktioner—vem vet? Resultatet blev att det genomgående snälltåget från Malmö mot Göteborg i båda fallen leddes in på ett sidospår med uppställda vagnar. Olyckan var ett faktum.

Den första gången skadades inga personer, den andra gången lär vi att i alla fall eldaren ådrog sig “diverse skador”.

I olyckan 1902 går inte från bilden att utläsa vilket lok som var inblandat, annat än att det var ett litt Ca. Tidningen anger att loket förstördes, men alla uppgifter jag funnit anger att alla loken slopades först på 1910-talet. Nog verkar loket på bilden ramponerat, men samtidigt inte värre än att man borde kunna reparera det.

Kvarstår ett litet problem med datum: Kortet har en anteckning om 7/11/1902. Tidningen daterad 28/11/1902 (fredag) uppger att olyckan hände “i söndags”. En titt i kalendern får det till den 23/11/1902. Jag gissar att datumet på kortet är rätt. Fotografen lär nog ha haft bättre koll än en tidningsredaktör i en annan del av landet.

Detta inlägg är publicerat i andra banor, Kågeröd, Malmö—Billesholms Järnväg, Västkustbanan. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.