Tågolycka i Kågeröd

Kågeröd ligger ju som alla vet inte vid Landskrona & Hälsingborgs Järnvägar. Men en dag fick jag bilderna här via epost. Anteckningen som följde med var att det var en tågolycka i Kågeröd, men detaljer och årtal var okända. Nåväl, Malmö—Billesholms Järnväg, längs vilken Kågeröd ligger, korsar L&HJ i Teckomatorp, så det kan ju bli en liten kusin-anknytning.

Järnvägsolycka i Kågeröd 1899
Eftersom bilderna är helt fantastiska i sin detaljrikedom, ville jag givetvis veta mer. Det såg ut som slutet av 1800-talet. Kanske någon dagstidning från anno dazumal kunde berätta mer. En sökning bland digitaliserade gamla dagstidningar gav snart napp. Jag fann en artikel (som återges i sin helhet nedan) i Kalmar Tidning från den 22 november, 1899.

Tidningsartikel om järnvägsolycka i Kågeröd 1899

Här en sammanfattning: Olyckan skedde onsdagen den 15 november, 1899. Kontinentaltåget från Malmö till Göteborg kom genom en fellagd växel in på fel spår i Kågeröd. Normalt skulle tåget passera stationen utan uppehåll. Tack vare lokpersonalens snabba handling när man upptäckte att växeln låg fel, kunde hastigheten minskas betydligt från normala 60km/h. Dock blev sammanstötningen mycket häftig, som framgår av bilderna.

På sidospåret stod flera godsvagnar. Den främsta var lastad med mjöl som vid kollisionen täckte allt runt omkring. Trots att loket borrade ner sig i marken och vagnar spårade ur, skadades ingen människa i olyckan.

Loket i olyckståget var Sveriges Statsbanors nr 262, litt Ca, tillverkat av Nydquist & Holm 1879 på licens från Borsig i Berlin. Loket överlevde detta tillbudet och slopades 1912.

(Bilderna ställdes till förfogande av Stig Pettersson och Svalövsbygdens Släkt- och Folklivsforskarförening.)


Järnvägsolycka i Kågeröd 1899
Detta inlägg är publicerat i andra banor, Kågeröd, Malmö—Billesholms Järnväg, Västkustbanan. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

En Kommentar

  1. Lars T. Stenson skriver:

    Då jag är extra in tresserad av tågsammansättningar, uppskattar jag upplysningen om denna.

    Lars

  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.