Banvaktsstuga 624 i Reslöv

Järnvägsövergång Reslöv

Vägen från Reslöv till Östra Karaby korsar här järnvägen Marieholm—Eslöv och vid korsningen ligger banvaktsstugan. Bild tagen i oktober 1957. (Foto: Sveriges Järnvägsmuseum)

Familjen Allan Bengtsson i Reslöv 1950

Banvaktsfamiljen i trädgården invid banvaktsstugan, som inte var alltför stor för en familj med 3 barn. Fr vänster: Allan, Maria, Alva och Mona. Bilden är tagen 1950. (Foto från Stig Petterssons samling)

Banvaktsstugor hörde definitivt till järnvägen, ända tills systemet med banvakter avskaffades på 1960-talet. Jag skrev redan om banvaktsstugan väster om Marieholm och banvakten som bodde där.

Nu tar vi oss österut, förbi Marieholm till Reslöv, där nästa banvaktsstuga fanns.

Mer om vägskyddet kommer en annan gång, för idag är det banvaktsstugan och familjen som bodde där vi är intresserade av.

Från senare delen av 1940-talet var Axel Allan Bengtsson banvakt i Reslöv. Han var född i Teckomatorp och gift med Alva Natalia (född Pettersson, från Torrlösa). Hans far var stationskarl, så järnvägen låg väl i blodet. Tillsammans hade Allan och Alva 3 döttrar: Maria, Mona och Ann. De 2 yngsta föddes under åren i Reslöv.

Det är värt att notera tegelutsmyckningen på väggen i bakgrunden. L&HJ var sparsamma när banan byggdes och banvaktsstugorna små och enkla, men det fanns ändå plats för litet utsmyckningar. Samma detalj syns på bilden av Asmundtorps station.

Detta inlägg är publicerat i bana, banvakt, Linjen Marieholm - Trollenäs, Marieholm, Reslöv. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.