Ställverket i Asmundtorp

Asmundtorp var försett med ett ställverk för infartssignalerna (en från Landskrona och en från Billeberga) och de 2 växlar som ställde tågväg mellan genomfartsspåret (spår 1) och mötesspåret (spår 2). Spår 3 var ett lastningsspår och växlarna där var lokalt handmanövrerade.

Asmundtorp vevställverk 1956

Det mekaniska ställverket med vevar för de 2-vingade infartssignalerna i riktning mot Landskrona respektive Billeberga, samt för de 2 tågvägsskiljande växlarna.

Asmundtorp ställverk, skåpbild

Bild av ställverkets elektriska utrustning: reläer, säkringar, med mera, allt inhyst i ett träskåp.

1956 var Signalsektionen vid SJ på besök i Asmundtorp och tog dessa bilder av ställverket (foto från Sveriges Järnvägsmuseum via Gunnar Ekeving (ekeving.se) som bidragit med de tekniska uppgifterna).

Asmundtorp kontroll-lampskåp

Detaljbild på kontrollampsskåpet. Det tycks finnas kontrollampor för att övervaka om infartssignalerna visar “stopp” och att belysningen på signalerna är tänd. Längst till höger kontrollampor för försignalen i riktning från Billeberga. Det handlar sannolikt om en elektrisk ljusförsignal, ovanligt nog—precis som i Heby—med indikering av båda skenen (någon gul sidotågvägslykta fanns troligen inte). Dessutom finns kontrollampor för en huvudljussignal. Den signalen manövreras antagligen med tågvägslåset längst till höger på vevapparaten. Till vänster om detta finns antagligen ett K14-lås för obevakad körning. Enligt den grafiska tidtabellen från 1959 var Asmundtorp då obevakad större delen av dygnet, och likadant var det redan 1950. De övriga låsen är väl tågvägslås eller tågvägsspärrar för infarterna samt två K1-lås för lastspårsväxlar.

Detta inlägg är publicerat i Asmundtorp, bana, historia, station. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.