Asmundtorps station

Spårplan Asmundtorp 1920

Stationen i Asmundtorp byggdes när banan kom till och trafikerades från början, även om den då var en “hållstation” där tågen stannade vid behov för av- och påstigande. Med tiden växte trafiken och stationen fick regelbundna uppehåll.

Spårplanen ovan är upptecknad på 1920-talet, troligen av Militärassistenten, och förändrades inte nämnvärt under kommande år.

Stationshuset i Asmundtorp var ritat av Claes Adelsköld, liksom de andra byggnaderna på bandelen Landskrona—Eslöv. För små stationer som Asmundtorp, utgick Adelsköld från sin typritning för banvaktsstuga. Stationen är helt enkelt 2 banvaktsstugor med en mellandel. Stationen tycks ha delvis byggts till bakåt under åren. Den präktiga glasverandan på sidan saknas också på äldre foton och verkar ha tillkommit på tidigt 1900-tal.

Asmundtorps station

Stationen på 1930-talet. Tåget på bilden, med en personvagn och en godsfinka, har kommit från Billeberga och ska fortsätta mot Landskrona. Dragloket är L&HJ 22. (Nydqvist & Holm nr. 1850, lev. 1928. 1937 ommärkt till L&HJ 25. Till SJ 1940 som S5 1625. Slopat 1970 och skrotat följande år. Notera mjölkpallen på plattformen för lastning av gods i resandetåg. (Foto ur Svenska Järnvägsklubbens samling)

Under åren stannade så gott som alla persontåg i Asmundtorp. Bara enstaka tåg i vissa tidtabeller körde förbi. Även under den sista tidtabellen med uppehåll för resandetåg, vintern 1974-75, var beläggningen åtminstone i tågen som utnyttjades för skolresor mycket god till och från Asmundtorp. Dock ansåg SJ uppehåll på den sedan länge obevakade stationen för olönsamma och drog in dem den 31 maj, 1975. Några år senare revs stationshuset och bangården försvann. Kvar blev genomfartsspåret.

Detta inlägg är publicerat i Asmundtorp, bana, historia, lok, station. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

One Trackback

  1. […] och enkla, men det fanns ändå plats för litet utsmyckningar. Samma detalj syns på bilden av Asmundtorps station. Detta inlägg är publicerat i bana, banvakt, Marieholm, Reslöv. Bokmärk permalink. […]

  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.