Försenat och inställt, del 2

Problemen för tågen att hålla tiderna fortsätter. För några dagar sedan berättade Ystads Allehanda att Skånetrafiken överväger att ha reservtåg i beredskap på linjen Simrishamn/Ystad — Malmö. Och i Skånskan förkunnade Skånetrafikens samordnare att problemet ligger i enkelspåren på linjerna. Jag skrev om problemet här för en vecka sedan.

Nu är det ju inget nytt att linjerna i fråga har enkelspår. Förvisso känner man till detta även uppe i Skånetrafikens högborg i Hässleholm. Och även om hela linjen vore dubbelspårig, så händer det ibland att tåg blir försenade och så länge man insisterar på att tåget vid ändstationen ska vända på 6 minuter, så kommer eventuella förseningar att fortplanta sig till nästa avgång. Det bästa vore givetvis att tåget som kommer in får mer tid på sig att vända. Med 1-timmestrafik blev det då 1 timme och 6 minuter istället för ynka 6 minuter. Det kostar givetvis: fler tåg och mer personal behöv, men trafiken flyter och kan återhämta sig efter de flesta störningarna.

Reservtåg fyller en liknande funktion: Om ett ankommande tåg är försenat, kan reservtåget sättas in och nästa avgång kan ske planenligt. Det försenade tåget får sedan bli reservtåg. Problemet är bara att man litar på att reservtåg bara behövs någon enstaka gång. Om det blir ihållande förseningar, hjälper inte ett eller två reservtåg långt.

Vad gäller att enkelspåret är flaskhalsen, så har i alla fall banan Teckomatorp — Helsingborg C gott om mötesplatser: Teckomatorp, Billeberga, Tågarp, Vallåkra och Gantofta är alla mötesplatser. Från Ramlösa in till Helsingborg C finns flera spår, men också mer trafik. En gång i tiden, innan den nya banan via Landskrona, gick alla västkustbanetågen Helsingborg — Teckomatorp och det gick att få in all trafiken på banan. Men kanske det är enkelspåret nere vid Ystad och Simrishamn som är för trångt …

Skånetrafiken har uppmärksammat problemet på sin webbsajt och det är ju glädjande. Mer glädjande vore en lösning, tex att bryta förbindelserna i Malmö. Då påverkade förseningar Ystad/Simrishamn inte tågen mot Helsingborg. Men den nya Citytunneln lär inte ha kapacitet för så många tåg … och då är vi tillbaka till alternativet med förändrade omlopp som ger tågen längre uppehållstider vid ändstationerna. Hoppas Skånetrafiken lyssnar och fixat detta snabbt.

Detta inlägg är publicerat i Skånetrafiken, tidtabell, trafikpolitik. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.