Södertunneln får vänta

När Knutpunkten i Helsingborg byggdes skulle det vara slut med bangårdseländet. Centrala Helsingborg öppnades upp mot havet. Dvs, om man nu verkligen tror på att ett ynka järnvägsspår som trafikerades av tåg ledda av gubben med den röda flaggan i promenadtakt gjorde så mycket för att dela staden. Det var givetvis marken i norra hamnen som man var ute efter för att exploatera. Tydligen blev det bra för stadsfäderna, för på senare år har man riktat siktet på Söder och de gamla indutriområdena ut mot vattnet. Och då är järnvägen en barriär. Men om man kan gräva ner den under centrala stan, varför inte här? Planerna gjordes och byggstart var satt till hösten 2012.

Under flera år skulle det bli allvarliga inskränkningar och störningar i tågtrafiken från Helsingborg mot Åstorp, Billeberga och Landskrona. Allt för ett resultat som inte förbättrar för tågresenärerna. Allt för att kunna bygga gator och hus där spåren gått.

Men nu har man räknat ut att det hela blir dyrare. Runt 750 miljoner riksdaler, som även i dagens läge är en massa pengar. I framtiden kommer tunnelsträckor som denna att bli ännu dyrare, eftersom räddningstjänsten ställer allt större krav på säkerheten i tunnlar.

Som tågresenär åker jag hellre på markytan, där jag kan see hus, gator och parker glida förbi. I tunnel blir det en flimrande betongvägg eller en reflektion av vagnens inre i rutan. Vill jag åka tunnelbana kan jag alltid dra en tur till Metron i København.

Jag tror nog att stadsfäderna i Helsingborg kan slå sina (kloka) huvuden tillsammans och fundera ut hur man integrerar Söder med Campus och kvarteren närmare vattnet även om järnvägen går genom området (man har heller inte precis förklarat vad som ska hända med Järnvägsgatan/Malmöleden — om järnvägen är ett hinder och ska förpassas i tunnel, så hör de också hemma i tunnel på samma sträcka).

Vore nog bättre om man lade slantarna på att återinstallera spårvagnar i Helsingborg. Bättre kommunikationer i stan kunde ju hjälpa stadsdelar att komma närmare varandra … Det vore väl ett +. Kanske ett H+.

Detta inlägg är publicerat i bana, Helsingborg, Linjen Ramlösa - Helsingborg C, trafikpolitik. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.