Kabelstölder

Trafikverket har polisanmält att ca 200 meter kopparledning stulits från järnvägen i Teckomatorp och i samma veva får en firma i Billeberga påhälsning av tjuvar som stjäl kopparkabel för 40 000 kr.

Kabelstölder vid järnvägen händer tyvärr alltför ofta. Med höga skrotpriser och tydligen gott om skrothandlare som inte ställer frågor eller rent av samarbetar med tjuvarna, så har kabel- och kopparstölder blivit allt vanligare.

Nära en järnväg måste man utgå från att alla kablar antingen är spänningsförande, eller kan bli det plötsligt, utan förvarning. Och det är inte hushållsström där, som kan vara nog så farlig den, utan 15000 volt och en hel massa ampere som i kontakt med människokroppen på ett ögonblick leder till allvarliga skador eller dödsfall. Har svårt att tänka mig att en bit kabel kan vara värd den risken. Men tydligen finns det ett antal tjuvar som inte tänker på samma sätt och inte tvekar att sätta avbitartången på en kabel längs spåret …

För alla som rör sig nära järnvägen (och tydligen alla andra ställen där det finns kabel eller koppar), gäller att man bör hålla ögonen öppna och om man ser något misstänkt, kontakta lagens långa arm. Om man upptäcker en avklippt kabel eller liknande, gäller alltid att man ska rapportera det och inte gå nära kabeln, som ju kan vara spänningsförande.

Vi förlorar alla när tågen inte kan gå som de ska för att någon idiot stulit kabel eller annars gjort skada på anläggningen. Din vaksamhet hjälper alla.

Detta inlägg är publicerat i bana, Billeberga, Teckomatorp och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.