Kamrervägen

Några bilder från Kamrervägen i Billeberga dök nyligen upp här, tack vare Ulf Gyllenspetz som bor på den vägen.

Kamrervägen i Billeberga på 1930-taletVi börjar med en tur tillbaka till 1930-talet med en bild som gissningsvis är tagen från ovanvåningen av huset tvärsöver på Årupsvägen. Som syns, hade man på den tiden inte bara blommor och buskar, utan också ordentliga köksträdgårdar som bidrog till hushållets välbefinnande.

Notera också kortvaruaffären H Persson i huset till höger och i huset längst upp på vänstra sidan av vägen (vi ser dörr och fönster till balkongen), fanns länge en affär med som sålde garn, broderi- och sybehör, driven av Edit Jeppson och dottern Ketty.

Tegelhus på KamrervägenVilla i HelsingborgstegelTillbaka i nutiden, ser Kamrervägen lika inbjudande ut nu som då. De gamla husen, varsamt underhållna och moderniserade står sig fortfarande bra. De byggdes under första delen av förra seklet, är stabila och hänger nog med ett sekel till.

Huset på den nedre bilden är arktitektritat och uppfört i Helsingborgstegel. Dörren och det lilla burspråket välkomnar gäster, liksom den välansade trädgården med gångar och häckar. Billeberga har fortfarande sina små pärlor.

Eftersom vägen går ända upp till stigen längs järnvägen, så kan det inte bli mycket närmare till tågen, vilket är bekvämt för de som pendlar till arbete eller skola. Där man förr hade direkt, och nära, utsikt till spåren har man sedan länge en bullervall

30-talsbilden är ett gammalt vykort och de båda nutida bilderna är ©2012 Ulf Gyllenspetz.

Detta inlägg är publicerat i Billeberga. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.