Pojke påkörd av tåget

En pojke omkom på tisdagen efter att ha blivit påkörd av ett Pågatåg vid övergången Prästvägen i Billeberga. Olyckan inträffade vid 17-tiden och tågtrafiken stod stilla i ett par timmar till följd av olyckan. Exakt hur olyckan gick till är okänt.

Prästvägsövergången har inga bommar eller ljus-/ljudsignaler sedan den stängdes för fordonstrafik på tidigt 1960-tal. Den har däremot bastanta gångfållor på båda sidor, som ska sakta ner gående och också få dem att titta åt båda hållen innan spåret passeras.

Som väl är, är olyckor med tåg ovanliga i Billeberga och jag hoppas att det inte blir fler. Just denna övergången ligger inne på bangårdsområdet och persontågen kör därför med begränsad fart här, eftersom de antingen har stannat i Billeberga eller ska stanna. Trots det är hastigheten vid övergången sådan att lokföraren knappast har chans att stanna för att undvika en olycka om en person plötsligt dyker upp på övergången.

Till pojkens familj: mina böner är med er i sorgen.

Detta inlägg är publicerat i Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.

10 Kommentarer

 1. Putte skriver:

  Hej Claes.
  Ja det är tragiskt som fan. Det är en jävla övergång till råga på allt. Från det en hållet till vänster måste man nästan ut i spåren för att kunna se om det kommer något tåg. I över 15 års tid har jag sagt till min fru att det kommer och hända, frågan var bara när på den övergången.
  Hoppas att man tar till åtgärder nu. Men att det skall krävas ett LIV för att någont skall hända
  är åt helvete.Nu gäller det att Billebergaborna står på sig mot banverket, så övergången blir säkrare.
  // Putte

  • Claes skriver:

   Putte,

   Menar du att det är bullervallen på södra sidan om spåren som skymmer sikten till vänster? Rent generellt tycker jag annars att sikten är ganska bra vid just Prästvägsövergången. Man kan också se och höra om bommarna/signalerna är igång borta vid Svalövsvägen och från andra hållet stannar i alla fall Pågatågen alltid på stationen. Godståg däremot kör ju rakt genom.

   Tekniskt sett uppfyller gångfållorna alla krav, men visst skulle jag gärna se ljud- och ljussignaler där som varnar fotgängare. Det borde inte vara så väldans dyrt att installera.

   En annan möjlighet vore väl en gångtunnel under spåren. Det har talats om behovet av en planskild korsning i Billeberga sedan 50-talet. Spåren ligger redan högt just där, så det vore kanske inte så väldans svårt att bygga en tunnel under. Men då får kommunen bidra med pengar…

   Mig veterligt har det inte tidigare inträffat någon personolycka vid denna övergången sedan gångfållorna sattes på plats på tidigt 60-tal. Men en olycka är en för mycket.

   • Putte skriver:

    Ja precis Claes..Nej det har nog inte hänt någon tidigare där på den. Ja tunnel är väl det optimala helt klart. Men när det kostar pengar så blir det ju nervöst både hos banverket och hos kommunen, redan där börjar dom skaka tänder. Jag gissar på att man kommer att ta den enklaste och billigaste vägen när det gäller . Man kommar nog till att sätta staket längs med och så blir övergången ett minne blått.
    // Putte

    • Putte skriver:

     Tillägg
     När det gäller en tunnel så är ju det ett ganska stort projekt, Och eftersom där finns en övergång ca 150 meter längre bort, så tror jag nog dom vill man skall använda den typ.
     Men det är ganska mycket folk som passerar prästövergången dagligen, så
     hoppet finns ju alltid att det kanske blir.
     // putte

     • Claes skriver:

      Visst är en gångtunnel ett stort projekt. Men då ska man också tänka på att det inte finns någon planskild korsning i Billeberga. Så det vore inte för mycket för kommunen att se till att en gångtunnel blir verklighet. Särskilt inte som Prästvägens övergång är en viktig sammanbindningslänk för byns norra och södra delar. Varken övergången borta vid plattformarna på stationen eller vid Svalövsvägen fyller den funktionen. Detta borde vara en hjärtenära angelägenhet för Byalaget att driva på.

 2. Malin skriver:

  Tragedin hände i måndags… Håller med i allt du skriver Putte. Tänker på den lille pojken och hans familj hela tiden.

 3. eva skriver:

  En inte alltför dyr lösning är ljus och ljudsignaler samt en grind som måste öppnas. Med en grind hindras små barn som springer före sina föräldrar att komma ut på spåren. I övrigt så handlar det om att se sig för.
  I kågeröd finns ytterligare en övergång som förbinder samhället, vilket delas mitt itu av järnvägen. Här är mörkt, det är dåligt med belysning. Även här behövs det någon form av signalövergång. Att förbinda en larmlampa och signalsystem med tex bommarna längre bort, hur komplicerat är det, inte speciellt. Stängs övergången blir det snart en olycka på med bilar/skolbarn inblandade. I kågeröd är det smalt från järnvägen och en bit ner, och farten är hög, speciellt kvällstid. Det är åtskilliga fartdårar som passerar genom byn, en del ungdomar med sina föräldrars goda minne. där bör föräldrar till de oftast killar med nytaget körkort ta sitt ansvar och inte låna ut sina bilar till dessa vägens kungar. I byn finns det idag en BMW, guldfärgad sådan som far fram i mycket höga hastigheter. tyvärr tar inte föräldrarna sitt ansvar utan vi lär inom en snar framtid få se en tragisk olycka med byns ungdomar, eftersom det är många som åker med denna fartdåre som totalt avsaknar sunt förnuft och som borde fråntas både körkort och bil snarast.

 4. Malin skriver:

 5. Malin skriver:

  Alla mina tankar till Er alla i denna obeskrivliga stund.

  / En medmänniska ♥

 • kategorier

 • arkiv

 • senaste inlägg

 • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2018 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.