Öppet brev till kommunen och Trafiksäkerhetsverket

Jag väljer här att återge ett öppet brev som kom mig tillhanda via Ulf Gyllenspetz. Det viktiga med detta brevet är att det påtalar ett flertal säkerhetsbrister runt Billeberga, inte bara järnvägsövergången Prästvägen. Som jag skrev tidigare, är det viktiga en helhetslösning som inte bara ”fixar” ett problem genom att välta över det på ett annat problem.

Till:
Suzanne Stjernstrom, trafiksäkerhetsexpert, Trafikverket, Kristianstad
Jörgen Wallin, T.f. Samhälls och byggnads chef, Svalövs kommun
Mona Persson, vägar, Svalövs kommun
Anders Aggestad, Billeshögskolans rektor, Svalövs kommun
Ann Pettersson, politiker, arbetar som konsult med projektet ”Billeberga om 20 år”
Thomas Arnström, tjänsteman, arbetar tillsammans med Ann Pettersson med projektet ”Billeberga om 20 år”
Aase Jönsson, politiker boende i Billeberga, Svalövs kommun
Fredrik Löfqvist kommunchef, Svalövs kommun
Lennart Pettersson, politiker, Svalövs kommun
Christer Laurell, oppositionsråd, Svalövs kommun
Birgitta Jönsson och Charlotte Wachtmeister, kommunalråd, Svalövs kommun
Olof Röstin, politiker, Svalövs kommun
Anna Söderquist, journalist HD
Elin Andersson, journalist HD
Mimmi Karlsson-Bernfalk, journalist SKD

Hej,
V.v. läs först artikel införd i HD den 8 april 2011.

Billeberga gruppen tillskriver er detta med anledning av den tragiska olyckan på den obevakade järnvägsövergången i Billeberga när en 3-årig pojke omkom.

Billebergagruppen har påtalat den farliga övergången till kommunen både muntligt och skriftligen. Vi har överlämnat ett åtgärdspaket omfattande ett 40 tal åtgärdspunkter samt bifogat en karta. Denna karta finns hos Svalövs kommun, hos Ann Pettersson eller Thomas Arnström.

Då inget händer och kommunens kontakter med trafikverket verkar minimala bad vi i Billebergagruppen en trafiksäkerhetsexpert från Kristianstad att komma hit. Vi påtalade t.ex. den livsfarliga avfarten på väg 17, det olycksdrabbade vägkorset Annelövsvägen-Södervägen. Vidare visade vi övergångsstället där barnen dagligen måste gå över för att komma till skola och dagis. Som vi förstår det har inte bilisterna stopp plikt där. Vi kräver att hastigheten sänks vid övergångsstället till 30 km/timmen och att det tydligt markeras att detta är ett övergångsställe. Jäktade bilister på väg mot Lundåkra karusellen för att komma ut på motorvägen genom Billeberga passerar barnens övergångsställe i många fall 70 km/timmen. Tidigare fanns ett stopp ljus här men det tog man helt sonika bort- ”för dyrt att underhålla” var motiveringen.

Det skall vara 40 km/timmen i en sådan här by som Billeberga. Det skall också t.ex. finnas ett väl markerat övergångsställe vid affären. Jämför med trafiksäkerheten vid ICA, Gunnarssons i Svalöv, där är det 30 km/timmen, en ordentligt markerat övergångsställe, skylt samt ett farthinder. Ta, Asmundtorp som exempel, 30 km/timme vid skolan och 40 km/timmen i resten av byn. Åk till Annelöv, eller till Gantofta: ordning och reda. Det finns, som vi ser det ingen anledning att inte Billeberga skall ha samma standard vad beträffande trafiksäkerhet som byar i andra kommuner. Som sagt, vi har vidtalat, kommunen, en trafiksäkerhetsexpert och pratat med Billeshögskolans rektor. Inget händer, inga åtgärder. Det måste till snabba åtgärder vid detta övergångsställe dvs tydliga skyltar som visar att bilisterna har stopp plikt samt att hastigheten reduceras till 30 km/timme. Vi vill inte att en liknande olycka händer vid detta övergångsställe.

I denna artikeln i HD kan vi läsa om hur Svalövs kommun åtgärdar 5 obevakade övergångar efter Svalöv-banan. Varav en kostade 4 miljoner. Hur tänker Svalövs kommun? Hur prioriterar Svalövs kommun? Näsan tycks inte räcka längre än till vad man ser utanför fönstret i kommunal kontoret. Varför har Svalövs kommun prioriterat att åtgärda 5 obevakade järnvägsövergångar på en järnväg som skall öppnas för Pågatåg trafik först 2021 och som i övrigt har en obefintlig trafik? Det obevakade övergångstället i Billeberga passeras av Pågatåg och ett stort antal godståg varje timme. Billebergagruppen anser att kommunen borde ha prioriterat detta övergångsställe!

Det är skamligt hur våra byar, Billeberga,Tågarp, Kågeröd Röstånga och inte minst Teckomatorp missköts av kommunen. Innan dyra markköp genomförs måste vi vårda det vi redan har och utveckla byarnas försköning och framför allt värna om kommuninnevånarnas säkerhet.

Vi ställer frågan igen:

Varför har Svalövs kommun prioriterat att åtgärda 5 obevakade järnvägsövergångar på en järnväg som skall öppnas för Pågatåg trafik först 2021 och som i övrigt har en obefintlig trafik när det finns en obevakad övergång i Billeberga med skymd sikt och kraftig tågtrafik?

Nu tar Svalövs kommun tag i ovanstående omgående, här finns inte tid att låta 20 års projekt rulla på.

I all välmening,
Ulf Gyllenspetz
Genom Billebergagruppen (Oberoende politiskt och religiöst, icke kommersiellt, ideellt arbetande för Svalövs kommuns bästa)

Detta inlägg är publicerat i Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.