Att stänga eller inte stänga, det är frågan

Inte alls oväntat kommer nu kraven på att övergången Prästvägen i Billeberga ska stängas. Enligt en artikel i HD och en i Skånskan, kräver Olof Röstin (M) att övergången stängs, trots att han säger att “Kommer man norrifrån, från skolhållet, så är det en naturlig väg att gå det hållet.”

Just det, det är en naturlig väg, som funnits sedan järnvägen kom till byn 1865. Olof Röstin tycker att “det borde vara lika naturligt att gå över den riktiga järnvägsövergången på Svalövsvägen.”

Som förälder som har gått båda alternativen många gånger med min dotter när hon var liten, förstår jag inte riktigt resonemanget här. Om man går från skolan till ICA Träffen, eller rent av ska vidare över ån till husen på backen i söder, så ser jag det som betydligt säkrare att gå via Prästvägen. Efter att ha korsat Svalövsvägen (hoppas att ingen fartdåre är på väg genom samhället just då), kan man tryggt promenera på den lilla vägen förbi Församlingshemmet ner till järnvägen, passera övergången Prästvägen och fortsätta promenaden på Vinkelvägen ner till Årupsvägen. Det hela känns rätt säkert.

Alternativet är att ta sig över Svalövsvägen, och sedan följa denna på gångbanan, precis intill där fartdårarna drar genom byn, ner till järnvägsövergången som här har bommar och ljud-/ljussignaler. Först efter järnvägsövergången har man möjlighet att komma undan biltrafiken som är alldeles intill den smala gångbanan genom att antingen gå via kyrkogården eller stigen som går längs järnvägen bort till Vinkelvägen. Det är det där med att gå på en smal gångbana intill Svalövsvägen som inte alls känns säkert om man har barn med. Bilarna kör ofta alldeles för fort här.

Som jag ser det, gäller det att göra Prästvägsövergången säkrare, inte att ta bort den och tvinga gång- och cykeltrafiken ut på Svalövsvägen. En långsiktig lösning är en gång- och cykeltunnel under järnvägen. Mer kortsiktigt kan man sätta upp ljud-/ljussignaler vid gångfållan, eller rent av bommar som man har vid övergången mellan plattformarna borta vid stationen. Hur mycket kan det kosta?

Det är dags för politikerna i kommunfullmäktige att sätta sig ner och verkligen hitta en lösning tillsammans med Trafikverket. Lös bara inte ett problem genom att skapa ett annat.

Detta inlägg är publicerat i Bib-station, Billeberga och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.