Trafikproblem och framtidsvision

1982 lades persontågstrafiken Eslöv – Billeberga – Landskrona ner. Bandelen Billeberga – Landskrona togs ur riksnätet. Ett tag körde godstågen fortfarande där, men snart blev det helt tyst och i sinom tid revs banan upp.

Om inte förr, så visar sig kortsiktigheten i den nedläggningen nu. Pågatågen är en inarbetad succé och trots att bussen Billeberga – Landskrona idag tar längre tid än ångtågen gjorde på 1930-talet, så kör Skånetrafiken stora bussar där. Resandeunderlaget finns tydligen. Vad det är sämre med är vägutrymmet. Väg 17 har lagts utanför samhällena Asmundtorp och Billeberga, så genomfartstrafiken är borta. Ändå klagar invånarna på trafikproblem genom byn. Läs artikeln i Skånskan.

Vägen behöver säkert underhåll. Men bredda den genom byarna går knappast, såvida man inte ska riva husen som ofta ligger inom armslängd från vägen.

Visst hade det nu varit bra att kunna låta all kollektivtrafiken gå snabbt och bekvämt på järnväg mellan Billeberga och Landskrona (eller Eslöv – Landskrona: Marieholm växer också och vill ha tillbaka sin järnvägsstation).

Enda trösten är att banvallen ligger kvar. Man skulle kunna återuppbygga järnvägen Billeberga – Landskrona, givetvis nu med anslutning till den nya stationen i Landskrona. Pågatåg som går Billeberga – Landskrona på 9 minuter, med uppehåll i Asmundtorp. Fullt tänkbart. (Tips: en återuppbyggd bana Billeberga – Landskrona finns med i önskemålen i en långtidsplan från Skånetrafiken.)

Detta inlägg är publicerat i Asmundtorp, bana, Billeberga, Marieholm, trafikpolitik och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.