Billeberga och busshållplatser

I ett inlägg nyligen skrev jag om trafikproblemen på vägen genom Billeberga. Nu har Skånskan en artikel med nästa kapitel i sagan: Biltrafiken genom Billeberga blir säkrare.

Jag hoppas givetvis att det blir så. Har dock litet svårare att förstå hur allt ska bli bättre genom de tilltänkta åtgärderna. Under många år fanns en busshållplats vid stationen. Det var givetvis bra för resenärer som bytte tåg här. På SJ-tiden var de bytena planerade. När Pågatågen kom och Skånetrafiken tog över, flyttades alla byten till Teckomatorp. Även om tiderna ibland passade alldeles utmärkt för byte i Billeberga, så var det nog mer en tillfällighet. Sedan sålde man (kortsiktigt) marken och nu får bussarna stanna nere på Årupsvägen, som är ungefär så olämplig för det som den kan bli. Men man kan kanske bygga bussfickor, osv. Tågersättande buss ska dock fortfarande stanna vid stationen.

Den stora förändringen är att man flyttar busshållplatsen vid kyrkan (centralt läge) upp till vägen utanför skolan (perifert läge). Vid kyrkan fanns plats, tack vare den öppna platsen vid gamla brandstationen, att bygga bussfickor, osv. Man gjorde också det på ena sidan vägen.

Nu ska man istället smalna av Svalövsvägen uppe vid skolan (raksträcka in från väg 17, där bilisterna knatar på av bara helvete, flyger över järnvägsövergången, landar nere vid bron och är uppför backen mot Södra Möinge innan tant Agda hunnit plocka upp käppen hon förlorade i förskräckelsen över att nära nog bli överkörd på övergångsstället vid korsningen med Värmövägen). Tydligen finns ett behov av en busshållplats där för skolbarnen. Skolbarn och övriga resande får gå upp dit. Hoppas att man då anlägger gångväg/trottoar längs vägen upp dit.

Nåväl, hoppas att allt detta verkligen hjälper trafiken i Billeberga. Riktig hjälp är fortfarande Pågatåg till Eslöv (istället för busseländet) och en återuppbyggd järnväg med Pågatåg till Landskrona. Fast det är på längre sikt, om man vill att området ska utvecklas.

Detta inlägg är publicerat i Billeberga, trafikpolitik och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.