Buss 241s sorgeliga öde

Allt var bättre förr. Då kunde man ta tåget från Landskrona till Eslöv, lätt och direkt. Likaså från Helsingborg. Ända sedan 1865 fungerade världen så. Även efter att SJ tog över trafiken fungerade det så. Det fanns till och med i många år en sovvagn från Landskrona via Eslöv till Kungliga Huvudstaden.

På 1960-talet började SJ experimentera. Under flera år körde man buss antingen som ersättning för åtskilliga persontåg Landskrona – Billeberga eller ända till Eslöv. Dock besinnade man sig i början av 70-talet och satsade igen på tåg.

När sedan persontrafiken i regionen skulle tas över av kommunförbunden (alternativet var total nedläggning av all lokal persontågstrafik), så kom inte bandelen Billeberga – Landskrona med alls och Landskrona – Eslöv förlorade sin persontrafik i juni 1982. Se detta inlägget från persontrafikens sista dagar.

Man lovade dock dyrt och heligt att det skulle bli bättre med bussar som stannade vid varje mjölkabord. Det var bara litet pinsamt att persontågen fick köra några extra veckor för man inte kunde få till det med bussarna i tid.

Under åren som gått har man sedan friskt experimenterat med bussarna. Buss kan tänkas gå Landskrona – Teckomatorp och därstädes förväntas man byta för att komma vidare till Svalöv och Eslöv. Andra tider har bussarna gått Landskrona – Billeberga – Svalöv via Värmö. Då kom man så nära Teckomatorp, men inte dit. Och inte alls till Eslöv.

Att ta sig från Landskrona till Eslöv med buss blev ett äventyr. Nu kunde man ju ta Pågatåget via Lund fortare, men det hjälper föga de som bor i mellanliggande orter.

Så är vi framme vid dagens besparingar. Halva linje 241 faller offer. I fortsättningen kör den bara Eslöv – Teckomatorp. Sedan kan man ta tåget Teckomatorp – Billeberga. När sedan upprustningen av järnvägen Teckomatorp – Eslöv (läs mer här) är klar, kan man ta tåget hela vägen. Men det dröjer ett antal år.

Tanken var att man skulle bara hänvisa resande Lanskrona – Billeberga – Svalöv till linje 240, som under stora delar av dagen inte kör alls. Bättring lovades till tidtabellsskiftet i december. Nu har tydligen Skånetrafiken besinnat sig och man sätter in extratrafik för att fylla hålen. Förhoppningsvis kommer alla som ska till Landskrona dit någorlunda i tid.

Alla turerna bara bevisar hur lättvindigt trafiken kan ändras när den går med buss. Trots det förlitar sig resande som ska till skola och arbete på att de turer som går idag ska gå likadant om en månad eller nästa år. Så det riktigt sorgeliga i det hela är att man inte lät lagt spår ligga. Då kunde vi fortfarande åkt tåg Landskrona – Eslöv, bekvämare och fortare än bussen.

Detta inlägg är publicerat i bana, Billeberga, Eslöv, Landskrona, Skånetrafiken, Teckomatorp, tidtabell, trafikpolitik, Uncategorized och taggat , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • kategorier

  • arkiv

  • senaste inlägg

  • senaste kommentarer

linje med stationssymboler

©2010—2022 Claes Jonasson Design LLC.

Terms of use | Privacy Policy | Disclaimer

Sajten utvecklas och underhålls av Claes Jonasson Design LLC.